Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

sâmbătă, 5 mai 2012

expoziţia de artă fotografică,, Nud"

La Galeriile de artă ,,Ştefan Luchian”, din Botoşani, s-a deschis   expoziţia de artă fotografică  cu tematica ,, NUD” unde au fost expuse lucrările artistei timişorene Anca Cernonschi. Tema acestui vernisaj exprimă profund sensibilitatea cu care artista a tratat acestă temă.
Acest eveniment a fost organizat de  Consiliul Judeţean Botoşani, Muzeul Judeţean şi Asociaţia Judeţeană  şi a Organizatorilor de Evenimente Botoşani .

,,Expoziţia de astăzi, care se numeşte ,,Nudul", prezintă în faţa dumneavoastră lucrări de o deosebită sensibilitate, făcute nu doar prin prisma aparatului fotografic, ci prin prisma sufletului unei distinse artiste fotograf. Sper eu ca acestă expoziţie să dovedească încă o dată că nuditatea reprezintă doar corpul dezbrăcat, dar nu şi gol. Dezbrăcat de toate cele lumeşti şi expus ochilor nostri cu tot ce are mai frumos. Dumnezeu a creat omul  şi Dumnezeu a ştiut să creeze frumosul. Frumosul curat, frumosul pur, frumosul nud, a declarat Ana Florescu, muzeolog şef la secţia Galeriile de Artă.   
         
,,Speram să avem reacţii pozitive. Văd că au fost. E un subiect puţin mai delicat şi în general nu e întotdeauna bine primit din cauza prejudecăţiilor oamenilor, care nu vor să vadă dincolo de nuditate, să vadă mesajul din spatele fotografiei. Poate pentru că nu e pictură şi totdeauna pictura a fost mai uşor acceptată”, a declarat Anca Cernoschi.


Ce este viaţa unei femei ? O nestăvilită nevoie de
dragoste, mereu trebuie să aibă grijă de fericirea
unei fiinţe adorate; există în ea un tezaur de sentimente pe care trebuie să le reverse în fiecare  moment asupra altei fiinţe (citat,,Despre femei” , BALZAC)
O, femeie ,tu nu eşti numai plămada măiestrită a lui Dumnezeu, ci şi a oamenilor. Poeţii îţi ţes un văl din firele de aur, măieştrii penelului îţi dăruiesc nemurirea, iar grădina verii îţi oferă florile, să te învăluie, să te acopere, să te facă mai de preţ. Tu eşti femeie, eşti pe jumătate vis. ( ,,Cugetari Engleze ‘’ ,Tagore)
                                      
Frumuseţea nu se poate dobândi; ea este pretutindeni recunoscută şi contează adesea mai mult decât averea şi talentul; ea nu are nevoie decât să se arate pentru a izbândi şi nu i se cere altceva decât să existe. (citat ,,Despre frumusete” , Balzac)



Iubesc frumoasa Tinereţe,  Cu anii săi de flori,
Cu zâmbete pe a sa faţă, Cu ochii scînteietori;                 
Îmi place fruntea-i coronată
   De    poezie  s-  amor,  (...)
  Ce dragă  este tinereţea
 Cu anii săi de flori !
                  (,,Tinereţea’’ , Al. Macedonski)


Femeia nu e nici Spiritul nici Idealul e un;nu ştiu cum ‘’şi un nu ştiu ce’’adică chemarea iniţială. Inima oricărui om ,,cere”şi-i atrasă de ,,un nu ştiu ce’’al femeii şi toţii sunt odată sub stăpânirea ,,dorului”fiind un amestec între aspiraţii şi durere (,,Opera lui M.Eminescu” , G.Călinescu)
Portretul femeii ,,bune de iubit’’precum se vede în poezia populară; Părul ei cel negru moale,/Desfăcut cădea la vale. /Ochii tainicii şi căprui . /Strălucesc aşa de vii..../.Iar cănd merge legănat,tremură frumuseţea-i toată/ Nu-i subţire ci împletită ./Cum e bună de iubit./Vorba dulce bine o prinde. /Şi de tace iarăşi place. (,, Poezia populara „Mihai Eminescu)

Nudurile artistice realizate de artista Anca Cernonschi prin fotografie impresionează prin forma lor de prezentare alb-negru, sunt elegante şi accentul cade pe formele frumoase unui model feminin. Sunt scoase în evidenţă calităţile bune şi de bun gust. Corpul uman, in special cel feminin a inspirat totdeauna imaginatia artistilor.
In ,,Fotografia nud - interviu cu Anca Cernoschi”publicat pe Data 27 aprilie 2011 http://www.nikonisti.ro/articole/fotografia-nud-interviu-cu-anca-cernoschi/594
  Anca Cernoschi a declarat: ,,Mi s-a spus de nenumarate ori ca “se simte mana de femeie” in lucrarile mele. Aceasta se intampla mai ales cu portretele-nud, intime, auto-portretele, nudurile sugerate, fotografiile erotice, cele care erau frumoase, estetice, unde modelului i se creaza cadrul ideal pentru a fi pus in valoare si lasat sa isi spuna povestea. 
 In aceste tipuri de nud femeile-fotograf pot avea un avantaj, acela ca modelul se simte mai in largul sau dar aceasta este una dintre putinele diferente, relatia model-fotograf fiind esentiala aici .. 
Nudul atrage in general pentru ca reprezinta o extremitate, cea exterioara a artei si cea interioara a pornografiei. In zilele noastre aceste limite se forteaza pana la extrem iar pentru un fotograf este mereu o provocare, aceea de a nu trece fara voie, aceste limite, foarte fragile de altfel. …
Categoriile “gras” si “slab” sunt social constituite, impreuna cu definitiile perfectiunii si frumusetii. Ceea ce caut eu pentru portretele-nud, intime, fotografiile erotice sunt femeile naturale, expresive, indiferent in care dintre cele doua categorii se incadreaza. Pentru cele conceptuale, abstracte, etc. intr-adevar este necesar ca modelul sa se potriveasca conceptului asa ca voi cauta un anumit tip in functie de proiect : .. 
Fotografia m-a atras pentru ca ofera mijloacele fizice de a crea ideile, voi continua sa studiez atat partea tehnica pentru ca prin intelegerea unei game largi de procese fotografice se extinde vocabularul vizual si se ofera plasarea intr-o pozitie mai buna pentru a controla rezultatul; dar si a nudului ca subiect, in special, deoarece cunoasterea termenilor discutiei deschide posibilitatea jocului, a provocarii si progresului in reprezentarea corpului feminin. 
 Lumina naturala domina in fotografiile mele, in parte deoarece imi place cum raspunde filmul la ea. Folosesc lumina artificiala doar cand cea naturala nu este suficienta sau atunci cand caut un alt tip de iluminare, mai dur sau cu efecte deosebite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu