Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

vineri, 31 iulie 2009

„Culoarea din sufletul copiilor"



"Culoarea din sufletul copilului
Am rugat-o pe doamna asistent social profesor, Maria Felicia Mihai
Sef complex -D.G.A.S.P.C..BOTOSANI să ne prezinte despre acţiunea organizată pe pietonalul Unirii, o expoziţie cu vânzare al unor lucrări realizate de copiii instituţionalizaţi, coordonaţi de pictorul Liviu Şoptelea. Această expoziţie va putea fi văzută timp de câteva zile, în faţa Muzeului Judeţean Botoşani.Dintre micii artişti fac parte Marian Lînă, Vasile Cudelcu, Petronela Cărămidaru, Crina Luchian, Florina Zapinschi, Raluca Rotaru şi Alexandra Poca au pictat icoane chiar în faţa trecătorilor.

ICOANĂ PICTATĂ ÎN FAŢA INVITAŢIILOR PE PIETONALUL UNIRII


Doamna asistent social, prof. Maria Felicia Mihai, a avut amabilitatea şi ne-a declarat despre această activitate pentru care îi mulţumesc.
"Culoarea din sufletul copilului"" face parte dintr-un şir de acţiuni organizate de D.G.A.S.P.C. Botosani în ultimii 10 ani şi îi are ca actori principali pe copiii instituţionalizaţi în sistemul de protecţie a copilului. Aceşti copii care au descoperit tainele picturii şi au dat viaţă culorilor sunt micii artişti ai cercului de pictură din cadrul Centrului Ludic ,coordonat de omul de artă şi iubitor de suflete -pictorul Liviu Şoptelea.
La Centrul Ludic al DGASPC , copiii noştri au şansa de a-şi descoperi talentele şi de a-şi dezvolta abilităţile artistice , oferindu-le astfel şansa de a-şi regăsi copilăria pierdută într-un mediu familial ostil ,abuzator sau neglijent.
In ultimii 5 ani am organizat expoziţii cu lucrări ale copiilor instituţionalizaţi ,atât la Botoşani cât şi la Bucureşti iar unii copii au fost premiaţi la diverse concursuri.
Ineditul evenimentului care are loc pe pietonalul Unirii- în faţa Muzeului - constă în faptul că micii artişti au ieşit în"stradă " pentru a realiza micile opere de artă în faţa publicului şi a le expune în faţa muzeului pentru a fi admirate şi cumpărate de botosăneni .
In acest mod cetăţenii din Botoşani pot constata că în sistemul de protectie a copilului se află copii, pe care profesioniştii DGASPC -asistenţii sociali şi psihologii- i-au ajutat să-şi regăsească drumul luminos şi copilăria, care le-a fost furată chiar de cei care le-au dat viaţă.
Si d-voastră, stimaţi concetăţeni şi cei care citesc acest articol, puteti face parte din echipa noastră de salvatori de suflete rătăcite, fiind alături de micuţii noştri cu un zâmbet şi o mângâiere, cumpârand tablourile pictate în "culorile din sufletul copilului" .


„Culoarea din sufletul copiilor" acesta este titlul „Sunt mulţumit de interesul manifestat de botoşăneni faţă de această expoziţie. Copiii lucrează în aer liber, e o formă de terapie ocupaţională", a declarat Liviu Rădăşanu, director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
La această acţiune a participat domnul Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean care a apreciat că sub genericul „Culoarea din sufletul copiilor" ar putea fi organizate şi alte acţiuni, care să-i determine pe adulţi să analizeze cu mai multă atenţie modul în care copiii cresc şi se formează. Din fondurile colectate, suplimentate cu altele din bugetul direcţiei, vor fi cumpărate fructe şi dulciuri pentru copii.
VIORICA HRUSTOVICI

luni, 27 iulie 2009

Cea mai bătrână femeie din lume, portugheza Maria de Jesus, a decedat


Cea mai bătrână femeie din lume, portugheza Maria de Jesus, a decedat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
ŞTIAŢI CĂ?
Cea mai bătrână femeie din lume, portugheza Maria de Jesus, a decedat, vineri, la vârsta de 115 ani, anunţă agenţia Lusa.
Potrivit agenţiei de presă AFP, născută la 10 septembrie 1893, Maria de Jesusa devenit cea mai bătrână femeie din lume la 26 noiembrie, după decesul Ednei Parker, şi ea decedată la 115 ani.
Edna Parker s-a născut la 20 aprilie 1893 şi a murit la vârsta de 115 ani şi 220 de zile. Bătrâna a atins această vârstă datorită faptului că nu a băut alcool şi nu a fumat.
Gerontology Research Groupsusţinea că, după decesul Ednei Parker, portugheza Maria de Jesus a devenit cea mai în vârstă persoană din lume, ea fiind născută la 10 septembrie 1893.
Potrivit unei surse apropiate familiei, citată de agenţia Lusa, Maria de Jesus a murit, vineri, la puţin timp după ora 10.00 (ora locală), după ce fusese transportată de o ambulanţă şi internată la un spital, am citat din articolul publicat de mediafax, Lisaboba ianuarie 2009.

marți, 21 iulie 2009

REZOLUTIE UNIFERO, ATLANTA 2009


Participantele şi participanţii reuniţi în cadrul Conferinţei Uniunii Internaţionale a Femeilor Române, UNIFERO Inc. care a avut loc în Atlanta/Gwinnett, S.U.A. în zilele de 26-30 iunie 2009



COMITETUL DE ORGANIZARE

Doamna Preşedinta UNIFERO prof.Smaranda Livescu şi doamna Primar Valeria Dascălu din Săbăoani

DoamnaSHARON MORRIS DESPRE ÎNVĂŢĂMÂNTUL DEKALB- GEORGIA-

Doamna Katherine Greenwood-managera hotelului "Comfort Suites", unde a fost găzduită conferinţa.

Doamna Yvette Drew -Sistemul de Invăţământ Dekalb, Georgia
Participantele şi participanţii reuniţi în cadrul Conferinţei Uniunii Internaţionale a Femeilor Române, UNIFERO Inc. care a avut loc în Atlanta/Gwinnett, S.U.A. în zilele de 26-30 iunie 2009, constatând continua deteriorare a nivelului de trai material şi spiritual, de degradare a calităţii vieţii familiale, sociale, educaţionale, profesionale, de sănătate şi desconsiderare în unele ţări a femeilor ca fiinţe umane şi ca posibili parteneri, şi ca urmare a dezbaterilor asupra problemelor vitale cu care se confruntă femeile în general şi femeile române în special indiferent de statut social, confesiune religioasă, sau vârstă, aducem în atenţia dumneavoastră pentru susţinere şi implementare în România, Republica Moldova, zonele limitrofe României, ca şi în alte ţări următoarele:
- -Protestăm împotriva tratamentului inuman la care sânt supuse femeile în multe ţări ale lumii şi împotriva traficului de fiinţe umane a căror victime principale sunt.
-Ne exprimăm îngrijorarea faţă de condiţiile de viaţă în care trăiesc femeile în majoritatea ţărilor lumii-
-Susţinem respectarea drepturilor la tratament egal cu bărbaţii a peste jumătate din populaţia omenirii.

DOAMNA MARIANA GUŞETU ROMÂNIAROMÂNCA DIN DOLHASCA, Secretar General Adjunct UNIFERO.
-In ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă româncele din toată lumea, UNIFERO atrage atentia asupra obligativităţii:
-Implicării mai active a guvernului României, a organelor şi organismelor de profil în rezolvarea multiplelor probleme cu care femeile de origine română aflate în afara graniţelor ţării se confrunta (ex.: violenţa fizică, abuz domestic, abuz politic/social, discriminare, rasism)
-Semnarii unor acorduri bilaterale pentru recunoaşterea/reglementarea/ transferarea-cumularea anilor/vechimii în muncă din România şi din alte ţări aflate şi în afara Uniunii Europene în vederea obţinerii de pensii adecvate şi la limita de vârsta legală, şi a altor drepturi sociale şi profesionale.

-Susţinerii de către Statul Roman a drepturilor femeilor române şi luare de atitudine fermă pentru stoparea abuzurilor împotriva femeilor române din Republica Moldova, Bucovina, Transnistria, Ucraina, zonele limitrofe şi în alte ţări în care femeile române trăiesc.

-Rezolvării în regim de urgenţă de către Guvernul României, a cererilor de redobândire a cetăţeniei femeilor române care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova şi în zonele limitrofe.
- De asemenea, pentru îmbunătăţirea situaţiei femeilor în România, participanţii la Conferinta UNIFERO 2009 se pronunta pentru:
- Menţinerea familiei tradiţionale.
- Prevenirea violenţei în familie prin crearea unor cabinete specializate in consiliere prenupţială.
- Mărirea numărului de ateliere de pregătire/ planificare nupţiala şi obligativitatea frecventarii acestora de către ambii soţi.
- Conştientizarea şi urmărirea aplicării legii care interzice mariajele timpurii (căsătorie-vârsta majoratului)
- Emiterea unor legi care să restricţioneze proximitatea bărbatului faţă de soţie/copii în cazul violenţei/abuz fizic/psihic/verbal/alcoolism
- Emiterea unei legi speciale pentru combaterea delincvenţei juvenile.
Urmărirea de către forurile competente a aplicarii legislaţiei referitoare la dreptul femeiilor/tinerelor dezavantajate fizic de a fi încadrate fără discriminare în servicii, în conformitate cu pregătirea pe care o pot dovedi cu documente şi după capacităţile intelectuale, ţinându-se cont de impedimentul fizic în atribuirea responsabilităţilor şi crearea accesibilităţii locului de muncă/ deplasării în viaţa de zi cu zi.
-Crearea unor centre de recuperare psiho-fizică pentru persoanele (femei şi bărbaţi) marcate de stresul cotidian şi de diferite incidente la nivelul familiei
-Crearea de catre organele competente de locuinte adapost in toate orasele si in mediul rural pentru cazurile de abuzare fizica a femeilor si copiilor, unde persoanele abuzate sa poata primi consiliere psihologica, juridica si unde sa poata locui in siguranta pina la gasirea unei solutii optime de trai.

Doamna Siha Maria din Timis-România
-Elaborarea atit in mediul urban cit si rural de scoli cu programe destinate tinerilor si adultilor, pentru imbunatatirea calitatii vietii in familie
-In acelasi timp, la nivelul sistemului educational, UNIFERO propune:
-Crearea unor Cluburi ale Copiilor pentru Copii - cu membri copii ai caror parinti sint plecati la munca in alta tara dar si cu implicarea copiilor cu parintii prezenti in tara, pentru socializare si sustinere psihica prin activitati comune (expozitii, excursii, sarbatori, aniversari, pregatiri pentru examene, etc.)
-Asigurarea asistentei medicale la nivel de Cabinet Medical Scolar in fiecare unitate de invatamint din mediul urban si rural cu scopul de a preveni problematica majora a minorelor (viol, abuz, prevenirea sarcinii, educatie sanitara, etc.)
-Crearea unui Cabinet de Psihologie in fiecare scoala din mediul urban si rural. -Accentuarea promovarii inca din clasele primare a importantei valorilor morale in cadrul familiei

-Introducerea în programa şcolară pentru licee a unui curs practic de alimentaţie sănătoasă ( dietă, pregătire pentru viaţa de familie)
Generalizarea unui program în scopul acordării de ajutor pentru rezolvarea temelor, dupa orele de curs şi cu asigurarea prânzului.
-In cadrul Conferinţei UNIFERO s-a hotărât susţinerea punctelor enumerate mai sus prin:
-deschiderea de filiale şi directorate în Republica Moldova, Ucraina, în teritoriile limitrofe României şi în alte ţări în care trăiesc femei române (Italia, Israel, Germania, Franţa, Spania, Portugalia, Egypt, SUA, etc.)
-organizarea unor activităţi şi desfăşurarea unor proiecte comune cu ONG-uri din România, Republica Moldova, şi alte ţări în care trăiesc femei române cu scopul de a ajuta în combaterea traficului de fiinţe umane, violenţei în familie, discriminare, abuz, pentru păstrarea identităţii, limbii şi culturii române, pentru promovarea unei imagini pozitive.
-deschiderea pe website-ul UNIFERO a unei rubrici interactive “Psihologul va răspunde”-sensibilizarea organismelor şi organizaţiilor internaţionale ca şi a guvernelor ţărilor în care trăiesc femei române în legatură cu problemele cu care acestea se confruntă.
-contact permanent cu mass media nationala si internationala
-stabilirea unui network internaţional pentru ajutorarea persoanelor aflate în pericol.
In spiritul militării pentru o recunoaştere a valorii femeilor şi monitorizării mediului în care acestea işi deşfăşoară viaţa, cu speranţa că se vor găsi căi pentru rezolvarea problemelor cu care ele se confruntă, s-a decis ca a treia Conferinţă internaţională a UNIFERO să aibă loc în oraşul Piatra Neamţ, România, între 1-10 iunie 2010, la o data exactă care se va anunţa ulterior.


VIZITĂ LA COCA-COLA-
( Friday, 17 July 2009 ) unifero.org/acasa.
publicat Viorica Hrustovici

sâmbătă, 18 iulie 2009

PIETONAL UNIRII BOTOSANI


,,Îmbrăţişări gratuite", pe Pietonalul Unirii!
Pe data de 17 iulie 2009, botoşănenii care au traversat astăzi Pietonalul Unirii au fost îmbrăţişaţi de un grup de tineri. Scopul acestui eveniment este de a conştientiza nevoia de afecţiune şi de a trai într- o lume mai bună oferind îmbrătişări şi ... zâmbete.

Acţiunea a fost organizată de serviciul de promovare a sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în parteneriat cu mai mulţi elevi din şcolile botoşănene.
Întreaga acţiune s-a desfăşurat pe parcursul a doua ore, interval în care toţi botoşănenii care au trecut la orele prânzului pe Pietonalul Unirii au fost îmbrăţişaţi.

Gestul tinerilor i-a determinat pe botosăneni să uite preţ de câteva clipe de grijile de zi cu zi, readucând zambetul pe chipurile lor.
De îmbrăţişările tinerilor s-au bucurat până şi oamenii legii În premiera la Botoşani, evenimentul "FREE HUGS", în variantă românească "IMBRATISARI GRATUITE", s-a desfăşurat simultan în 111 oraşe din România.
articol prezentat de Adriana FARTUSNIC Postul Local TELEEM- Botoşani




Restaurantul în cadrul Complexului "Maria,, oferă din tradiţia bucătăriei româneşti o bogată listă de meniu - sărmăluţe moldoveneşti la ulcele, ciorbe de tot soiul - de pui, de burtă, de potroace, sărbuşcă, nacreală şi multe altele, după poftă, satisfăcând toate gusturile şi exigenţele, fiind adevarate delicii gastronomice.

Gradina de vară "Casanovas" amenajată elegant, oferă o ambianţă deosebită. Muzica este selectă, rafinată, fiind pe placul tuturor clienţilor noştri.


Barul şi terasa "Promenada" sunt locurile din care puteţi admira pasajul pietonal "Unirii", unul din cele mai pitoreşti locuri ale Botoşaniului. Se poate servi în linişte cele mai rafinate şi originale băuturi. UN LOC ANUME PENTRU FEMEII






foto Viorica Hrustovici

joi, 16 iulie 2009

PARCUL MIHAI EMINESCU-BOTOSANI





Parcul Mihai Eminescu Botosani , fosta gradină public Vârnav amenajată în 1869, păstrează câţiva arbori contemporani cu Mihai Eminescu care în ultima parte a vieţii sale şi-a purtat paşii pe aleile largi, trasate printre arbori de diverse specii. Parcul păstrează lacul artificial unde se pot face plimbari cu barca, iar in chioscul din mijlocul parcului de sarbatori, canta fanfara militara. Aici a fost amplasat in 1932 bustul lui Mihai Eminescu executat de sculptorul Ion Georgescu, monument ce fusese amplasat in 1890 in fata scolii Marchian

Galaction în 1922 a vizitat parcul şi a scris câteva pagini despre ea.
„Aşa se numeşte grădina publică din acest oraş. Cândva, de mult, trecusem pe lângă ea, într-un amurg de toamnă. Dar amintirea se risipise, lăsându-mi numai un chiosc şi împrejur câteva pete galbene. De data aceasta, am ajuns în Botoşani în luna mai. M-am găsit într-o lume liniştită, fără de răcnetele vânzătorilor bucureşteni, fără de automobile şi fără de îmbulzeala de la răspântii.
Cine intră în acest oraş, aducând cu sine oricât de puţină istorie literară românească şi aminitrea câtorva poezii iubite în tinereţe, se simte tainic învăluit de umbra poeziei lui Eminescu. Iluziune sau adevăr, ţi se pare că între înfăţişarea tihnită, uşor pustie şi patriarhală a acestui colţ de lume, şi mirajul rechemării eminesciene există o netăgăduită legătură. Câte o casă veche, boierească, pierdută printre arborii vechi şi bălării virgine, câte o potecă ascunsă, mai încolo, într-o dumbravă de liliac, câte un zaplaz îmbătrânit şi prididit de crengi… răscolesc amintirea (…)
Un prieten îmi spune că, în apropiere, pe locul unde se ridică azi nu ştiu ce local oficial, stătea căsuţa în care Eminescu, prin anul 1887, cu capul pustiu şi detunat, încremenea lângă soră-sa, paralitică, Enrieta. Şi desigur că acesta e drumul pe care-l bătea şi el, urcând, câteodată, la grădina Vârnav.”

Citat din Gala Galaction, „În Grădina Vârnav din Botoşani” în Oameni şi gânduri din veacul meu, Bucureşti, Editura de Stat pentru Literatură şi Artă, 1955, p. 69-72.




articol si foto Publicat Viorica Hrustovici

marți, 7 iulie 2009

ATLANTA Conference 26-28 iunie 2009


La această acţiune ce s-a desfăşurat la Atlanta SUA, doamna Smaranda Livescu, a avut plăcerea şi m-a invitat să particip cu exponatele în vederea organizării unei expoziţie. Dat fiind că nu mi-a permis sănătatea, nu am putut fizic să fiu acolo, dar am trimis copii după originalul exponatelor şi în acest mod s-a organizat o expoziţie cu temele: ,, Lupta femeii pentru drepturile politice, economice,juridice" în mai multe ţări inclusiv în România în perioada interbelică şi ,, Lupta femeii impotriva discriminării sociale" şi rasiale în mai multe ţări. Mail-ul primit din partea doamnei Smaranda Livescu,
mi-a dat o veste care m-a bucurat nespus de mult. Doamna spunea: ,, Păcat că nu am avut originalele". ,,Expoziţia a fostdeosebit de apreciată".



Conferinţa pe tema femeilor la Atlanta
Atlanta, SUA/Romanian Global News
luni, 06 iulie 2009



Declaraţia de presă a Doamnei Smaranda Livescu din SUA, fondatoarea UNIFERO,
,,In zilele de 26-30 iunie 2009, în Atlanta/Gwinnett, Georgia, S.U.A., a avut loc cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Uniunii Internaţionale a Femeilor Române, UNIFERO Inc., cu tema "Unitate in diversitate a femeilor americane, române şi de alte etnii - specificitate şi universalitate", transmite Romanian Global News citând un comunicat de presă sosit la redacţie.


In cele cinci zile ale Conferinţei au fost prezenţi circa 120 de femei şi bărbaţi din S.U.A., România, R.Moldova, Israel, India, Pakistan, Banglades, Nepal, Irak, Venezuela.

Conferinţa a fost onorată de mesaje primite din partea Excelenţei Sale Adrian VIERITA, Ambasador al României la Washington, a Direcţiei pentru Originarii din România, Secretar de Stat Eugen TOMAC , din partea domnului Mircea POPESCU, Preşedinte şi Fondator al World Romanian Congress, California, a Organizaţiei Refugiaţilor din Basarabia, Bucovina de Nord ai Tinutul Herta, Preşedinte jurist Ioan SENIUC, a Forumului Democrat al Românilor din Moldova, Preşedinte Nicolae DABIJA,. S-au primit numeroase alte saluturi din Franta, România, Spania, Republica Moldova, Bulgaria si Israel.

REPREZENTANTELE MARINEI AMERICANE CELE ACTIVE SI VETERANE alături DL.VIOREL MAIER SECRETAR GENERAL UNIFERO SI Dna PRIMAR VALERIA DASCĂLU SĂBĂOANI-ROMÂNIA
Intre invitatii speciali care au prezentat referate s-au aflat reprezentantele W.A.V.E. (Asociatia Veteranelor de Razboi din Marina Americană), învăţător grad I Mariana Valentina GUSETU (Romania), Srg. Tracy LEE de la Sheriff's Office, doamna Valeria DASCALU, Primar al comunei Sabaoani (Romania), dr. Aurelia SOLTAN, Emory University (Atlanta, USA), Viorel Catalin MAIER (Israel), Maria SIHA (Timişoara, România), Lidia BADULESCU (Bucuresti, Romania), Galina CHIRA (R. Moldova), Master program la Universitatea West Alabama, Dr. Connie HOLLIMAN, William Glasser Institute, Nancy D. HERRICK, Master in Educatie; profesoara Alina JILAVU (Liceul de Informatica Piatra Neamt, Romania), prof. Smaranda LIVESCU (USA), dr. Yvette DREW si Sharon MORRIS (Sistemul de Invatamint Dekalb, Georgia).

DOAMNA SHARON MORRIS GEORGIA

DOAMNA Dr.YVETTE DREW

Au fost prezentate şi lucrările trimise de Monica SCRIDON, membră în Biroul Director, Elena Simona PAUN ANTONE, Diana PAUNOIU, Jenica ROMANICA, Veronica MITRONCHI si Anca MUNTEANU, Anca CEAUSESCU, prof. Dr. Radu REY.

S-au abordat teme majore ca: "Româncele, păstrătoarele tradiţiilor şi obiceiurilor", "A fi femeie în America", "Violenţa în familie", "Femeia, manuscris al timpurilor şi societăţii", "Stop traficului uman", "Despre abuzul împotriva femeilor în Africa", "Femeia valahă/română în Bulgaria", "Clubul femeilor de la ţară", "Românca în politică", "Senioarele şi singuratatea", "Românca, sol al prieteniei şi păcii", "Aviaţia la feminin", "Femeia ‘migratoare' în căutare de slujbă", etc.


DIN TIMPUL ORGANIZĂRII EXPOZIŢIEI

Expozitia de filatelie şi cartofilie pe teme feminine (Viorica HRUSTOVICI, Romania), de artizanat, fotografie, grafica, pictura, un stand de carti din biblioteca UNIFERO care a cuprins volume ale autorilor: Monica SCRIDON, membru al Biroului Director, Anica FACINA, Paraschiva ABUTNARITEI, Nusa ILISIE si o expozitie de oua ornamentate (mostre primite prin amabilitatea prof. Radu REY). "




EXPOZIŢIE ORGANIZATĂ DE LICEUL DE INFORMATICĂ PIATRA NEAMŢ

EXPOZIŢIE ORGANIZATĂ DE SĂBĂOANI-ROMÂNIA

EXPOZIŢIA ICOANE PE STICLĂ
Prof. Smaranda CAZAN-LIVESCU, fondator şi Preşedinte al organizaţiei i-a fost înmânată din partea Ambasadei României la Washington (Ambasador excelenţa Sa Adrian Cosmin VIERITA) şi a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Diploma de Excelenţă pentru promovarea cu onoare a imaginii României în lume.